Essu

1. jakson alkupuolella saimme tehtäväksi suunnitella omat essut. Teimme koulun myymälään essut eli tuntumaa essun tekemiseen jo oli.  Ensin piti toteuttaa taso- ja poikkileikkauskuvat eli suunnitella essun tekeminen paperilla ja sitten toteuttaa nuo suunnitelmat…

Tein suunnitelmat ja aloin kotona niitä toteuttamaan muutama viikko sitten yhtenä perjantaina kun meillä ei ollut koulua. Eli uusi ompelukone pääsi kotona kovaan testiin…  Tuli todettua, että suunnitellessa ei vielä osaa ottaa kaikkea huomioon ja että tekeminen menee helposti siihen että vain tekee eikä katso mitään ohjeita.

Tästä essun tekeminen alkoi eli poikkileikauskuvan tutkimisella ja leikkaamisen suunnittelulla:

tästä se alkaa

Vapaan perjantain tulos eli valmis farkkukankainen essu yhdellä taskulla:

valmis essu

Jakson lopulla tuo essu ja suunitelmat pitäisi luovuttaa opettajalle arvostelua varten… huh.

Näillä ompelen kotona

Isoäidin vanha ompelukone ei tuntunut enää riittävän ompelemiseen kotona, varsinkin kun koulussa on päässyt tutustumaan teollisuuskoneisiin. Jotta voisin kotonakin alkaa ompelemaan kunnolla, tuli uuden ompelukoneen ja saumurin hankinta eteen. Mitään ”mopokoneita” en halunnut, vaan sellaiset joilla voisi tehdä vaikka asiakastöitä tulevaisuudessa.

Etsin netistä keskusteluja ja vertailuja ja kyselin ihmisiltä koulussa kokemuksista eri koneista. Sitten kävin ompelukoneliikkeessä pyytämässä esittelyä koneista ja tulin vakuuttuneeksi siitä että saumuri on Bernina – kahden viimeisimmän mallin välillä vähän kamppailin. Ompelukonetta vielä arvoin – Bernina vai Husqvarna Viking…

Laitoin tarjouspyyntöjä netin kautta eri ompelukone- ja saumurimyyjille. Sainkin muutamia tarjouksia ja paras tarjous tuli  Ompelijanmaailmasta eli Ompelukonekeskus Koivulta. Kyseinen kauppa on tullut jo aiemmin tutuksi, kun koulun kautta tilasimme yhteistilauksen tarvikkeita ja opettajammekin suositteli ko. kauppaa. Löin kaupat lukkoon perjantaina ja viikonlopun yli sai odotella koneita tulevaksi – maanantaina koneet tulivat kotiovelle. Toimitus oli todella nopeaa ja palvelu myös ensiluokkaista.

Sitten paketteja availemaan ja testailemaan. Nyt olen reilu pari viikkoa koneita testaillut ja edelleen tyytyväinen valitsemiini koneisiin. Kaikkia hienouksia en ole vielä päässyt kunnolla testaamaan, mutta ensituntuma koneista on erittäin positiivinen.

Ompelukone Husqvarna Viking Opal 690Q

ompelukone

Saumuri Bernina 1150MDA

saumuri

Kankaita, kaavoja ja ideoita sekä ompeluvinkkejä saumurilla on tullut nyt keräiltyä… vielä kun pääsisi kunnolla toteuttamaan niitä!

Värjäämössä – kolmas kerta

Viimeinen värjäyksen opetuspäivä oli perjantaina. Värjäsin villalankaa sekä puuvillaisen paitapuseron, jota en ole koskaan käyttänyt juurikin sen värin vuoksi. Käytimme viimeisen kerran tehokkaasti – palautimme kotona täytetyt ”kokeet” opettajalle ja syöksyimme värjäämään… ehtipä sitä hyvin neljän tunnin aikana tehdä kaiken sen mitä olin ajatellutkin.

Tässä langat ennen värjäystä ja värjäyksen jälkeen :

lanka ennen värjäystävärjätty lanka

 

Valkoisesta tuli lila ja oranssinpunainen.

 

Paitakangas ennen ja jälkeen värjäyksen :
paitakangas ennen värjäystävärjätty paita

Roosan pinkistä tuli turkoosi.

Värit olivat mielestäni oikein onnistuneet. Nyt vain keksimään mitä noista villalangoista sitten tekisi…

 

 

Mekkojen tehtailua

Tällä viikolla saimme tehtäväksi ommella pienille tytöille mekkoja, jotka tulevat myyntiin koulumme myymälään. Mekot ommeltiin puuvillakankaista. Olipa vaikea valita kankaita tällä kertaa, niin ihania löytyi varastosta tähän työhön.

Tässä työssä tutustuimme muotokaitaleeseen ja poimutukseen. Poimutukseenkin on ammattilaiskoneessa omanlaisella paininjalalla varustettu kone eli tuli jälleen uusi laite tutuksi 🙂 En käytänyt muotokaitaletta tai poimutusta näihin töihini.

Ensimmäisen mekon kangas oli pieniä pinkkejä palloja lilalla pohjalla ja mekosta tuli hihallinen.

Ensimmäinen mekko

Loppuviikosta tein  kukallisesta kankaasta liivimekkoja kahta eri kokoa. Kaava oli kaikissa mekoissa sama, toisista vain jätettiin hihat pois. Hihalliseen mekkoon tein hihansuihin ja helmaan erivärisellä kankaalla reunat.

Kukkamekoista en tajunnut ottaa kuvia, tässä kuitenkin kuva kukallisesta kankaasta josta mekkot tein, sekä pinkistä kankaasta josta tein vinonauhan hameiden kaula-aukkoihin ja hihansuihin. Kukkamekkojen helmat päärmäsin.mekkokangas ja vinonauhakangas